Forming the building’s perimeter – the colours and textures of the building’s walls mirror the site’s unique geology. Photo by Ben Hosking.

The Sawmill House perches on the edge of a former gold quarry. Photo by Ben Hosking.

Extensive permeable timber screens invite the landscape in. Photo by Ben Hosking.

Configurable space – the building can be opened up or closed down according to functional needs and climactic conditions. Photo by Ben Hosking.

Grounded in the landscape – rollable timber screens provide a flexible transition between interior and exterior. Photo by Ben Hosking.

Owner and resident, Ben Gilbert, enjoys early evening on the verandah. Photo by Ben Hosking.

Sawmill House

Balanced along the edge of a former gold mine quarry in Yackandandah, Victoria, Sawmill House is a poetic example of young Melbourne and Hobart-based studio Archier’s belief in open, culturally responsive design. A key feature of the residence is the use of recycled concrete blocks to form the dwelling’s outer perimeter. Sawmill explores the adaptable reuse of a major by-product of the building industry – the thousands of tonnes of waste concrete that goes into landfill each year.

 

Waste concrete walls – a surface of subtly shifting textures and hues. Photo by Ben Hosking.

Waste concrete walls – a surface of subtly shifting textures and hues. Photo by Ben Hosking.

Views over a former goldmine-turned-sawmill – the site's history remains evident in the striking topography. Photo by Ben Hosking.

Views over a former goldmine-turned-sawmill – the site’s history remains evident in its striking topography. Photo by Ben Hosking.

Sourced from a local plant yard in Wodonga, each of Sawmill’s 270 one-tonne concrete blocks has a story, expressed through a patchwork of colour and texture: leftover material from a new bridge, footpath or residence. The warm oranges and browns of the concrete mimic the sedimentary layers of the surrounding landscape, grounding the building within its regional context, while referencing the site’s industrial history as a gold mine, then local sawmill.

Pivoting walls and doors make for a highly flexible, adaptable living space. Photo by Ben Hosking.

Pivoting walls and doors make for a highly flexible, adaptable living space. Photo by Ben Hosking.

The Sawmill House's residents – a young family of three – needed a transformable space for living, working and entertaining. Photo by Ben Hosking.

The Sawmill House’s residents – a young family of three – needed a transformable space for living, working and entertaining. Photo by Ben Hosking.

The house's eucalyptus timber facade is designed to fade, ageing gracefully with time. Photo by Ben Hosking.

The house’s eucalyptus timber facade is designed to fade, ageing gracefully with time. Photo by Ben Hosking.

Flexibility and responsiveness to multiple and evolving needs was a fundamental driver of the dwelling’s design. Operable screens, doors and roof can transform the space, according to varied and at times extreme climactic conditions, while also reframing the building to serve as living, work or civic space. The client, Ben Gilbert, is a local sculptor and his family of three – deeply embedded members of the local community with a penchant for entertaining. Therefore, the brief called for a responsive space that could easily transition between private retreat and communal hub, while accommodating Agency of Sculpture, Ben’s sculptural practice/design studio. Able to ‘shed’ its outer layer, Archier have delivered a deciduous design in Sawmill. The footprint of the house measures 90m2; adding the indoor/outdoor decks and courtyards increases the overall footprint to 190m2 – economical, considering the building’s trinity of functions. The main, integrated volume hinges on an extended, open plan layout and a comprehensive system of interlocking glass walls, timber screens and mechanised roof panels. For the verandah screens, the architects chose to leave the rough-sawn macrocarpa (eucalyptus) timber untreated. As the wood ages, it will fade from fawn to grey, further blending the building into its particular context.

Bespoke details, including brass cabinetry and recycled hardwood floors, lend a personal yet polished feel to the building's interior. Photo by Ben Hosking.

Bespoke details, including brass cabinetry and recycled hardwood floors, lend a personal yet polished feel to the building’s interior. Photo by Ben Hosking.

Textures of brass, concrete and wood intermingle in the house's open plan layout. Photo by Ben Hosking.

Textures of brass, concrete and wood intermingle in the house’s open plan layout. Photo by Ben Hosking.

Strong horizontal lines, permeable screens and a striking use of glass results in a distinct blending of inside and out. Photo by Ben Hosking.

Strong horizontal lines, permeable screens and a striking use of glass results in a distinct blending of inside and out. Photo by Ben Hosking.

Chris Gilbert, one of Archier’s three directors (and the client’s brother!), says the design benefited from “considered risk taking.” Simple construction techniques, yet highly bespoke details, are a direct result of the young practice’s design/build collaboration with their client on site, constructing together in “real time” over the duration of the build.

Action shot: client and architects on site at the Sawmill House build. Photo courtesy Archier.

“Ben was extremely rewarding to work with. He has an insurmountable amount of energy and came to the project with a firm belief in the value of architecture… he was willing to invest his time and money into what was essentially, a large prototype. Being brothers, we had rigorous conversations – a few of them heated – but still, we had a dialogue in the truest sense. Aesthetically, Archier and Agency of Sculpture come from quite different worlds, however, we shared a common language in the ‘making’.”

A one-tonne waste concrete block gets craned into place. Photo courtesy Archier.

Concrete corner: the house begins to take shape during the build process. Photo courtesy Archier.

Continuous, minimal space – rooms blend seamlesly allowing for a multiplicity of different functions. Photo by Ben Hosking.

Continuous, minimal space – rooms blend seamlesly allowing for a multiplicity of different functions. Photo by Ben Hosking.

Through this shared language, architect and client were able to challenge and “push each other forward”, enabling the team to experiment in situ with construction techniques and iterative prototyping. An elegant and site-responsive design, Sawmill House reflects Archier’s belief in pared back architecture, collaboration with local craftspeople and trades, and the simplicity and raw beauty in marrying industrial and natural materials.

Thank you to Chris and the team at Archier for the insight into the bespoke, DIY design and build process – what a stunning outcome. To view more of Archier’s projects across architecture, furniture and lighting design, visit: archier.com.au. Sawmill House has taken out a slew of awards this year, as part of the 2015 AIA Victorian Awards and national Houses Awards, and will be open for a sticky-beak on 28 November as part of the AIA Victorian Awards 2015: Redesigning the Family Home series. Photos by Ben Hosking and Archier.

BACK

Recent Articles

  • AP print issue #7: In/formation

    The 7th print issue of Assemble Papers, 'In/formation', considers activism, collective action and the power of people in the information age. (The Beyonce reference in this issue's title is a happy accident.) Here, AP editor Sara Savage explains some of the thinking behind this issue, published in partnership with CLIMARTE, the clever folks behind the biennial ART+CLIMATE=CHANGE festival
  • Culture & Capital: Liberate Tate

    Liberate Tate is an activist art collective, formed shortly after the Deepwater Horizon oil spill, that spent six long years campaigning British cultural institution Tate to drop its oil company funding through a series of nearly 20 unsanctioned performances, interventions and protests. Sara Savage speaks to co-founder Mel Evans about 'Big Oil', ethical sponsorship and the power of performance
  • Nayran’s Tas Kebab

    Tiggy cafe's Sarah Booth and Julia Dunne share a recipe they learned from Nayran Tabiei, cooking teacher at Free to Feed, a pop-up cooking school in Melbourne taught by refugees and asylum seekers. The recipe? Nayran's Tas Kebab – originating in Turkey, over the centuries it's a dish that has made its way across the region and appears here with a Syrian twist