Law Street House

One of our favourite small footprint residential projects in Melbourne is the Law Street House, lovingly built by the hands of owner-architects, Bruno Mendes and Amy Muir of Muir Mendes. A poker-faced plate steel façade conceals the second storey within a cleverly-angled roof pitch. Overall the effect is clean and contemporary while retaining the quintessential ‘houseness’ of the site’s former Victorian worker’s cottage. 

The sleek, plate steel exterior of the Law Street House in South Melbourne by Muir Mendes. Photo by Peter Bennetts.

As a fundamentally collaborative profession, balancing the interests and desires of so many cooks (clients, builders, planners, financiers and neighbours, just to mention a few), architects can often feel a sense of detachment or loss of control once the construction phase begins (arguably earlier in some cases). The desire to construct using “one’s own hands” was the guiding principle behind Law Street for Bruno and Amy. Reflecting on the process, Amy says: “the house was always regarded as a project that would accelerate our education as architects. It provided a platform for experimentation and more importantly, the outcome was only to be compromised by our own limitations. Getting our hands dirty was very important. The immediate connection behind hand and mind is fundamental to creating and this is what we sought in setting about building the house”.

Dappled light on the ‘draw bridge’ at Law Street. Photo by Peter Bennetts.

The play of light is a key element – here, dappled light shines down the double height corridor. Photo by Peter Bennetts.

Working with Bruno’s father, Mendes senior, was also an integral part of the Law Street story. Joe Mendes manages steel fabrication for a large construction company. As the third link in the project team, Joe brought a wealth of experience and attention to detail to the build, offsetting the slower work of the novice builders. “Bruno and his father are very close and it was wonderful to watch them work together. Joe would constantly amaze us. His lateral, problem-solving brain never failed. He is a perfectionist and effectively mentored us through the build. There were times when Bruno and I would spend an entire 12-hour day trying to erect some scaffolding and would leave exhausted but proud that we had done a good job. The next morning, we would return to site only to discover that Joe, the perfectionist guardian angel, had made an early morning visit to adjust our handy work. We were constantly trying and then undoing and then finally getting it right”.

Steel bench and bent wood chair in the angular and airy bedroom at Law Street. Photo by Peter Bennetts.

Sculptural steel staircase, angled natural light and stepped kitchen roof create a very zen dining space at Law Street. Photo by Peter Bennetts.

A James Turrell-worthy bathroom. Photo by Peter Bennetts.

Given Joe’s line of work, steel was the obvious choice for the build, one that would allow for informed experimentation, built on an intimate understanding of steel’s responsiveness and materiality. “The site is also prone to severe termite damage and therefore it became an obvious choice of material to overcome this issue. The plate steel façade is very much in response to what we refer to as a condition of blankness. We were keen for the house to be recessive within the street. Mimicking the form of the site’s former cottage became a mechanism for simplification and to address the nuisances of the typical workman’s cottage”.

The living area opens out onto timber decking. Photo by Peter Bennetts.

Enigmatic: by night, slivers of light hint at the warmth and family life inside the home. Photo by Peter Bennetts.

Set in a narrow South Melbourne street, flanked on three sides by a rear property, a two-storey ivy-clad modernist red brick house and an ornamented timber cottage, Law Street became a “fourth little pig” – access to natural light and views became paramount in the new design. The house was built on a 93m2 site (over two levels, its total footprint is 115m2) over three and a half years on weekends while Bruno and Amy worked full time as architects (prior to establishing Muir Mendes). This limitation formed the construction program and associated cash flow for the project.

Before: the site’s original Victorian worker’s cottage. Photo courtesy Muir Mendes.

Demolition begins – getting hands dirty in preparation for the build. Photo courtesy Muir Mendes.

Bruno and his father Joe Mendes fit on the steel draw bridge during the construction of Law Street. Photo courtesy Muir Mendes.

When asked about the level of morale over this extended period, Amy recalls swinging between “two extremes”. On the one hand, the couple were energised, spending two days of the week outdoors, “getting our hands dirty which is very liberating”. On the flipside, morale understandably dropped when there were setbacks or when an entire weekend was spent progressing a small component of the build, only to step back and see it had “barely made a dent”. “About half way through the process we felt like we couldn’t go on and that we might need to engage a builder. However, this passed after about a month and we became even more resolute about the fact that we wanted to be responsible for the construction and the finishing of the project”.

Mimicking the Victorian form of the site’s original house, the Law Street House appears both mysterious and modest, contemporary while remaining in context. Photo by Peter Bennetts.

A ‘draw bridge’ to the front window provides privacy while directing light to the front bedroom, a subtle hint at the lives lived behind the steely façade. Entering the house, walking down the double height corridor, one’s gaze is directed through the full-length skylight to a framed view of an existing palm tree. The sky is invited in – here, the traditionally pokey workers’ cottage corridor is inverted, encouraging maximum natural light indoors while offering a sense of space and expansiveness in an otherwise compact site. The crisp white interior displays shifting light patternations from dawn to dusk. A memory of the original lean-to roof lines ripple across the underside of the first floor, defining the ‘section’ of the house.

Light and shade – delicate patternations at Law Street. Photo by Peter Bennetts.

After three years so far living at Law Street, how does Amy and Bruno’s daily experience of the home compare to their architectural intentions? “The house was very much designed for Bruno and I and we still really enjoy the spatial qualities. We still get very excited when there is a full moon and the walls are patterned with camouflage netting shadows. However, we have realised that we are desperate to live in a more robust space! No more plasterboard for us!”.

Many thanks to Amy Muir. To view more work by Muir Mendes, visit: muirmendes.comAll completed architecture photographs by Peter Bennetts. Construction images courtesy Muir Mendes.

 

 

BACK

Recent Articles

  • MATT AND JUSTIN: ANCESTRAL MAGIC

    Artists Justin Shoulder and Matt Stegh live, work and breathe for their community. Across performance, costuming, queer parties and nightlife, the two combine the personal and the political – a fusion expressed beautifully within their home. On a still, sunny winter morning in Sydney’s Summer Hill, I had the pleasure of visiting Justin and Matt at home, where they’ve lived since 2011
  • Life in a Glass House: Social Media and the…

    In an era in which digital technologies are transforming social interactions, Ishita Chatterjee draws parallels between the habitual unveiling of our daily life via the virtual realm and the revealing qualities of the architectural 'glass house', in this week's reflection on privacy in an ever-more public realm
  • Schoolhouse Studios

    For the past six years Schoolhouse Studios have channelled their efforts into providing cheap studio spaces to Melbourne artists and creative businesses. About to launch their first-ever fundraising exhibition at their Rupert St home, co-directors Alice Glenn and Hazel Brown tell us the story of the very bumpy road to Schoolhouse success